Het Wonder van Sint-Maarten

Nieuws Archief

Opnames Gregoriaans Koor Utrecht 11-13 Februari

Het Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van Anthony Zielhorst nam van 11 tot 13 februari 2022 het complete officie voor het Translatiefeest van Sint-Maarten (4 juli op de middeleeuwse feestkalender) op in de Utrechtse Pieterskerk. 

De gezangen voor dit liturgische feest werden gecomponeerd door de Utrechtse bisschop Radboud (899/900-917) en staan genoteerd in het twaalfde-eeuwse Utrechtse handschrift U 406. De lezingen en de psalmen werden eerder gereconstrueerd door de Utrechtse musicologe Ike de Loos (1955-2010). De opname is een uniek audiovisueel document van de complete gezongen liturgie van een middeleeuwse kerkelijke feestdag. Leo Lousberg’s herontdekking van de manier waarop bijzondere muzieknoten (‘signaaltonen’) belangrijke tekstuele passages onderstrepen, is door het koor verklankt: Gregoriaans klinkt opeens heel anders.

Documentairemaker Daniël Brüggen verwerkt de registratie in een documentaire voor RTV Utrecht. De documentaire wordt uitgezonden in juni 2022, als onderdeel van het festival Het wonder van Sint-Maarten voor de jarige stad Utrecht. De documentaire belicht de geschiedenis van Radboud en zijn muziek, en brengt in beeld hoe het Gregoriaans Koor Utrecht zich sinds 2020 de exotische klanken van de middeleeuwse Gregoriaanse signaaltonen in een soms moeizaam verlopend proces eigen maakt.

Op 3 en 4 juli aanstaande zal het officie opnieuw klinken in de Utrechtse Domkerk. Klik hier voor meer informatie over de middeleeuwse muziek over Sint-Maarten. Vanaf 4 juli is de audiovisuele opname integraal toegankelijk via de website van Het Utrechts Archief.