Het Wonder van Sint-Maarten

Tentoonstelling

Van 10 juni tot en met 11 augustus is in de Domkerk de tentoonstelling ‘De gelukkige stad’ te zien als onderdeel van het festival Het wonder van Sint-Maarten. De tentoonstelling is samengesteld door stagiaires Hanna Muller, Irini Verbeeck, Jackie Burema, Marloes Zeefat en Sterre van ’t Ent onder begeleiding van Bart Jaski (conservator handschriften en oude drukken aan de Universiteitsbibliotheek) en Els Rose.

In de tentoonstelling staat het verhaal van Sint-Maarten als patroon van Utrecht centraal. Er is aandacht voor zijn verering in de middeleeuwen en ook voor eigentijdse vormen van Sint-Maartensvieringen. Bezoekers maken bovendien kennis met bisschop Radboud, die in de 10e eeuw het Wonderverhaal van Sint-Maarten optekende en daar muziek bij componeerde waarin hij een portret schilderde van een felix locus, een gelukkige stad, ondanks roerige tijden. Radbouds verhaal over de wonderbaarlijke kracht van Sint-Maartens relieken in moeilijke tijden bood de Utrechtse gelovigen hoop in een tijd dat de stad werd geteisterd door Vikingaanvallen en andere rampspoed.

In de tentoonstelling worden Radbouds composities uitgelicht en komen bezoekers meer te weten over het 12e-eeuwse handschrift UBU 406 waarin ze zijn opgetekend. Het originele handschrift is gedurende de zomermaanden te zien in het Centraal Museum (in de tentoonstelling De gezonde stad). De muziek werd live uitgevoerd door het Gregoriaans Koor Utrecht op 3 en 4 juli als onderdeel van het festivalprogramma.

 

 

 

 

 

 

 

Bij de tentoonstelling verschijnt ook het publieksboek Het wonder van Sint-Maarten. Utrecht, een gelukkige stad, onder redactie van Els Rose. Het boek, dat nieuw licht werpt op middeleeuwse en hedendaagse vieringen van Sint-Maarten, is via de boekhandel en via de site van AUP te verkrijgen (€ 24,99) enen open access via de site van Amsterdam University Press. University Press.

De stagiaires van de tentoonstelling ‘de gelukkige stad!’. V.l.n.r.: Irini Verbeeck, Jackie Burema, Hanna Muller, Marloes Zeefat, Sterre van ’t Ent.

 

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Domkerk van 10 juni tot en met 11 augustus 2022 en is vrij toegankelijk tijdens openingstijden van de kerk.

Middeleeuws handschrift