Het Wonder van Sint-Maarten

Tentoonstelling

Van 10 juni tot en met 11 augustus 2022 was in de Domkerk de tentoonstelling ‘De gelukkige stad’ te zien als onderdeel van het festival Het wonder van Sint-Maarten. De tentoonstelling was samengesteld door stagiaires Hanna Muller, Irini Verbeeck, Jackie Burema, Marloes Zeefat en Sterre van ’t Ent onder begeleiding van Bart Jaski (conservator handschriften en oude drukken aan de Universiteitsbibliotheek) en Els Rose.

In de tentoonstelling stond het verhaal van Sint-Maarten als patroon van Utrecht centraal. Er was aandacht voor zijn verering in de middeleeuwen en ook voor eigentijdse vormen van Sint-Maartensvieringen. Bezoekers maakten bovendien kennis met bisschop Radboud, die in de 10e eeuw het Wonderverhaal van Sint-Maarten optekende en daar muziek bij componeerde waarin hij een portret schilderde van een felix locus, een gelukkige stad, ondanks roerige tijden. Radbouds verhaal over de wonderbaarlijke kracht van Sint-Maartens relieken in moeilijke tijden bood de Utrechtse gelovigen hoop in een tijd dat de stad werd geteisterd door Vikingaanvallen en andere rampspoed.

In de tentoonstelling werden Radbouds composities uitgelicht en kwamen bezoekers meer te weten over het 12e-eeuwse handschrift UBU 406 waarin ze zijn opgetekend. Het originele handschrift was gedurende de zomermaanden te zien in het Centraal Museum (in de tentoonstelling De gezonde stad). De muziek werd live uitgevoerd door het Gregoriaans Koor Utrecht op 3 en 4 juli als onderdeel van het festivalprogramma.

 

De tentoonstelling was tijdens de zomermaanden van 2022 te zien in de Domkerk:

 

 

 

 

 

 

De stagiaires van de tentoonstelling ‘de gelukkige stad!’. V.l.n.r.: Irini Verbeeck, Jackie Burema, Hanna Muller, Marloes Zeefat, Sterre van ’t Ent.


 

De stagiaires hebben ook individueel onderzoek gedaan naar onderdelen binnen de tentoonstelling. Zie Hanna Muller’s onderzoek hier:

Hanna Muller, A review of the Dutch martinelli.